ERDŐVARÁZS – ingyenes részvétel mellett nyerj osztálykirándulást!

 

Idén is beköltözik az erdő a belvárosba! Ökoiskolákból érkező, alsó tagozatos iskolás csoportok jelentkezését várja 2018. szeptember 21-én, pénteken 12:30-tól vagy szeptember 22-én, szombaton 10:00-től a Szabadság téren zajló „Erdővarázs” családi nap erdei iskola programjaira az eseményt lebonyolító Országos Erdészeti Egyesület.

Interaktív erdei kincsestár és népszerű színpadi programok várják mindazokat az iskolás csoportokat, akik számára fontos a magyar erdők sokszínű, értékes természeti környezete. A természetvédelem, az ökoturizmus, az erdei növény- és állatvilág, az erdész különleges munkája, az erdei vasutak, és az erdészeti erdei iskolák mind-mind megelevenednek az állami erdőgazdaságokat bemutató ingyenes rendezvényen.

A tavalyi siker után az Erdővarázs Családi Napon 2018-ban ismét erdész szakemberek mutatják be az erdő varázslatos világát az érdeklődő iskolások számára. Összesen 15 tematikus sátorban két-két erdőgazdaság biztosít az erdészeti erdei iskolák pedagógiai programján alapuló foglalkozásokat és bemutatókat egy-egy fontos erdészeti tevékenységi terület megismeréséhez.

A szervezett erdei iskola programokra idén is két időpontban lehet jelentkezni. A szervezett foglalkozásokon kívül is a rendezvény szabadon látogatható.

Szervezett erdei iskola foglalkozások időpontja:
2018. szeptember 21. (péntek) 12:30-16:00 vagy
2018. szeptember 22. (szombat) 10:00-12:00
Helyszín: Budapest, Szabadság tér (V. kerület)

Pénteki program:

12:30-14:30 Iskolásoknak szóló szervezett erdei iskola programok
14:30 Megnyitó, nyereménysorsolás a résztvevő iskolák között
15:00-16:00 Rutkai Bori Banda koncert
16:00 Iskolásoknak szervezett programrész vége, utána a rendezvény szabadon látogatható
16:30-17:30 Csernik Szende lábbábos előadása
18:00-19:00 Kaposvári Roxínház előadása

Szombati program:

10:00-12:00 Erdei iskolai foglalkozás szervezett iskolai csoportok számára
11:00-12:00 Állati jó bemutató
12:30-13:30 Bab társulat: Óriásbábos utcaszínház
14:00-15:00 Kifli Zenekar koncert
16:00-17:00 Szalóki Ági koncert
17:30-18:30 Csörömpölők Együttes koncert

A 15 sátor tematikája:

 

 1. FÁTÓL Z-IG – Ebben a sátorban izgalmas részleteket tudhatunk meg a fa második életének ezerféle alakjáról, és a faanyag hasznosságáról
 2. ÉLMÉNYERDŐ – Az erdei iskolák tematikus sátra, ahol azt mutatják be, miképp válik az erdőben élménnyé a tanulás
 3. ERDEI KINCSESTÁR – Vadgyümölcsök, gombászás, erdei méhészet és gyógynövények tárják ki a magyar erdők kincsestárának kapuit
 4. MUNKÁRA FEL! – Vajon hányan tudják, milyen jelentős szerepet játszanak a magyar erdők a kisvállalkozások életében és a vidéki munkahelyteremtésben?
 5. VIGYÁZZ RÁM! – Az erdő fontos tényező a klímaváltozással járó változásokhoz történő tudatos alkalmazkodásban, az erdészek pedig nemcsak gazdálkodnak vele, hanem gondozzák és védik
 6. VIGYÁZZ A TŰZZEL! – Csak Te segíthetsz abban, hogy megelőzzük hazánkban a pusztító erdőtüzeket!
 7. NAGYON VADON – A hazai erdők állatfaj-gazdagságával és a városokban élő állatokkal ismerkedünk
 8. ERDÉSZ-HÁZ – Turistaházak, szálláshelyek, vendéglátás az állami erdőkben
 9. VADKALAND – Vadgazdálkodás, erdő és vad kapcsolata
 10. BAKANCSLISTA – Országos Kékkör, bakancsos, kerékpáros és lovas turizmus az állami erdőkben
 11. ÖRÖKERDŐ – A fenntartható állami erdőgazdálkodás, amely felkészíti a magyar erdőket a klímaváltozásra és megerősíti természeti jövőképünket
 12. ZAKATOLÓ – Sokunk kedvencei, az erdei kisvasutak is kizakatolnak a Szabadság térre
 13. EHETŐ-ERDŐ – Vadhúsok, szörpök, fűszerek, lekvárok, méz és még megannyi finomság, amit mind-mind a hazai erdők nyújtanak
 14. ERDÉSZ LESZEK! – Az erdészek bemutatják, munkájukkal hogyan szolgálják a közjót, hogyan terveznek 100-150 évre előre, hogyan kezelik az erdőt a csemetétől a famatuzsálemig
 15. TÚRÁZNI MENTEM! – Az idén újraindult, szervezett hazai Erdei Vándortábor program részletei, kínálata és élményei

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

 • Jelentkezési határidő 2018. szeptember 10.
 • Maximum 30 fős, alsó tagozatosokból álló diákcsoportokat lehet regisztrálni.
 • Az állomásonként mintegy 30 perces erdei iskola programot alapvetően az alsó tagozatos diákok számára állították össze.
 • A regisztráció során a szervezők munkájának segítéseként, tájékoztató jelleggel a regisztrációs lapon kérünk megjelölni legalább 3 témát, ami elsősorban érdekeli a csoportot. A szervezők beosztják a csoportokat, és a helyszínen segítik a csoportok mozgását.
 • A megjelenő iskolák sorsoláson vesznek részt, ahol 3 db 1 napos, erdészeti erdei iskolában eltöltött kirándulást nyerhetnek a szerencsés résztvevők (utazás, erdei iskola program szakvezetéssel, étkezés).
 • A szervezők a keretszám (max. 700 fő) feltöltődése után a jelentkezést berekesztik.
 • A jelentkezési lap letölthető: www.erdovarazs.hu
 • A jelentkezési lapot kitöltve, aláírva, szkennelve az erdovarazs@oee.hu címre kell visszaküldeni a megadott határidőig.
Jelentkezési lap letöltése

NYEREMÉNYEK, AJÁNDÉKOK

 

 •  4 db egy napos erdei osztálykirándulást sorsolnak ki a regisztrált iskolák között (valamely erdészeti erdei iskolába, ökoturisztikai központba, tartalmazza az utazást, a szakvezetővel lebonyolított programot és a napi étkezést)
 • minden résztvevő iskolás gyermek uzsonna- és ajándékcsomagot kap
 • az egyes állomásokon a sikeresen szereplő iskolások további kisebb nyereményekkel gazdagodhatnak

Pénteken az erdei iskola program a 16.00-kor végződő Rutkai Bori Banda koncerttel zárul. Ekkor érdemes visszaindulni az iskolába, illetve ekkorra lehet a helyszínre hívni a szülőket, ha onnan viszik haza a gyerekeket.

Azok a csoportok, akik az esetleges túljelentkezés miatt lemaradnak a szervezett programokról, pénteken 15.00 órától vagy a szombati napon 12.00-19.00 között szabadon részt vehetnek a Családi Nap programjain. Csoportok érkezését ebben az esetben is érdemes előre jelezni a szervezőknek az erdovarazs@oee.hu címen.