ERDŐVARÁZS

Ingyenes részvétel mellett nyerj osztálykirándulást!
Idén is beköltözik az erdő a belvárosba! Ökoiskolákból érkező, alsó tagozatos iskolás csoportok jelentkezését várja 2019. szeptember 20-án, pénteken 12:30-tól vagy szeptember 21-én, szombaton 10:00-től a Szabadság téren zajló „Erdővarázs” családi nap erdei iskola programjaira az eseményt lebonyolító Országos Erdészeti Egyesület.
Jelentkezési lap letöltése

Interaktív erdei kincsestár és népszerű színpadi programok várják mindazokat az iskolás csoportokat, akik számára fontos a magyar erdők sokszínű, értékes természeti környezete. A természetvédelem, az ökoturizmus, az erdei növény- és állatvilág, az erdészek különleges munkája, az erdei vasutak és az erdészeti erdei iskolák mind-mind megelevenednek az állami erdőgazdaságokat bemutató ingyenes rendezvényen.

A tavalyi siker után az Erdővarázs Családi Napon 2019-ban ismét erdész szakemberek mutatják be az erdő varázslatos világát az érdeklődő iskolások számára. Összesen 15 tematikus sátorban két-két erdőgazdaság biztosít az erdészeti erdei iskolák pedagógiai programján alapuló foglalkozásokat és bemutatókat egy-egy fontos erdészeti tevékenységi terület megismeréséhez.

A szervezett erdei iskola programokra idén is két időpontban lehet jelentkezni. A szervezett foglalkozásokon kívül is a rendezvény szabadon látogatható.

Szervezett erdei iskola foglalkozások időpontja:

2019. szeptember 20. (péntek) 12:30-16:00 vagy
2019. szeptember 21. (szombat) 10:00-12:00
Helyszín: Budapest, Szabadság tér (V. kerület)

Pénteki program:

12:30 – 14:30 Iskolásoknak szóló szervezett erdei iskola programok
14:20 Kürtegyüttes
14:30 Megnyitó, nyereménysorsolás a résztvevő iskolák között
15:00 – 16:00 Kaláka zenekar koncert
16:30 – 17.30 Rutkai Bori Banda koncert

Szombati program:

10:00 – 12:00 Erdei iskolai foglalkozás szervezett iskolai csoportok számára
11:00 – 12:00 Szalóki Ágnes koncert
12:30 – 13:30 Kőhalmi Ferenc bűvész
13:30 – 14:30 Bab társulat: Óriásbábos utcaszínház
16.00 – 17.00 Iszkiri Zenekar
17:30 – 18:30 Kifli Zenekar

A 15 sátor tematikája:

 

 1. FÁTÓL Z-IG – Ebben a sátorban izgalmas részleteket tudhatunk meg a fa második életének ezerféle alakjáról és a faanyag hasznosságáról
 2. ÉLMÉNYERDŐ – Az erdei iskolák tematikus sátra, ahol azt mutatják be, miképp válik az erdőben élménnyé a tanulás
 3. ERDEI KINCSESTÁR – Vadgyümölcsök, gombászás, erdei méhészet és gyógynövények a magyar erdők kincsestárában
 4. MUNKÁRA FEL! – Vajon hányan tudják, milyen jelentős szerepet játszanak a magyar erdők a kisvállalkozások életében és a vidéki munkahelyteremtésben?
 5. VIGYÁZZ RÁM! – Az erdő az egyik legösszetettebb ökoszisztéma, amellyel az erdészek nemcsak gazdálkodnak, hanem gondozzák és védik
 6. VIGYÁZZ A TŰZZEL! – Csak Te segíthetsz abban, hogy megelőzzük hazánkban a pusztító erdőtüzeket!
 7. NAGYON VADON – A hazai erdők állatfaj-gazdagságával és a városokban élő állatokkal ismerkedünk
 8. ERDŐ ÉS KLÍMA – Az erdő fontos és nélkülözhetetlen tényező a klímaváltozással járó jelenségekhez való tudatos alkalmazkodásban
 9. VADKALAND – Vadgazdálkodás, erdő és vad kapcsolata
 10. BAKANCSLISTA – Országos Kékkör, bakancsos, kerékpáros és lovas turizmus az állami erdőkben
 11. ÖRÖKERDŐ– A fenntartható állami erdőgazdálkodás, amely felkészíti a magyar erdőket a klímaváltozásra és megerősíti természeti jövőképünket
 12. ZAKATOLÓ – Sokunk kedvencei, az erdei kisvasutak is kizakatolnak a Szabadság térre
 13. EHETŐ-ERDŐ – Vadhúsok, szörpök, fűszerek, lekvárok, méz és még megannyi finomság, amit mind-mind a hazai erdők nyújtanak
 14. ERDÉSZ LESZEK! – Az erdészek bemutatják, munkájukkal hogyan szolgálják a közjót, hogyan terveznek 100-150 évre előre, hogyan kezelik az erdőt a csemetétől a famatuzsálemig
 15. TÚRÁZNI MENTEM! – Az idén újraindult, szervezett hazai Erdei Vándortábor program részletei, kínálata és élményei

A jelentkezés feltételei, regisztráció:

 • Jelentkezési határidő 2019. szeptember 9.
 • Maximum 30 fős, alsó tagozatosokból álló diákcsoportokat lehet regisztrálni.
 • Az állomásonként mintegy 30 perces erdei iskola programot alapvetően az alsó tagozatos diákok számára állították össze.
 • A regisztráció során a szervezők munkájának segítéseként, tájékoztató jelleggel a regisztrációs lapon kérünk megjelölni legalább 3 témát, ami elsősorban érdekeli a csoportot. A szervezők beosztják a csoportokat, és a helyszínen segítik a csoportok mozgását.
 • A megjelenő iskolák sorsoláson vesznek részt, ahol 3 db 1 napos, erdészeti erdei iskolában eltöltött kirándulást nyerhetnek a szerencsés résztvevők (utazás, erdei iskola program szakvezetéssel, étkezés).
 • A szervezők a keretszám (max. 700 fő) feltöltődése után a jelentkezést berekesztik.
 • A jelentkezési lapot kitöltve, aláírva, szkennelve az erdovarazs@oee.hu címre kell visszaküldeni a megadott határidőig.

Pénteken az erdei iskola program a 16.00-kor végződő Kaláka koncerttel zárul. Ekkor érdemes visszaindulni az iskolába, illetve ekkorra lehet a helyszínre hívni a szülőket, ha onnan viszik haza a gyerekeket.

Azok a csoportok, akik az esetleges túljelentkezés miatt lemaradnak a szervezett programokról, pénteken 15.00 órától vagy a szombati napon 12.00-19.00 között szabadon részt vehetnek a Családi Nap programjain. Csoportok érkezését ebben az esetben is érdemes előre jelezni a szervezőknek az erdovarazs@oee.hu címen.

Jelentkezési lap letöltése

NYEREMÉNYEK, AJÁNDÉKOK

 

 •  3 db egy napos erdei osztálykirándulást sorsolnak ki a regisztrált iskolák között (valamely erdészeti erdei iskolába, ökoturisztikai központba, tartalmazza az utazást, a szakvezetővel lebonyolított programot és a napi étkezést)
 • minden résztvevő iskolás gyermek uzsonna- és ajándékcsomagot kap
 • az egyes állomásokon a sikeresen szereplő iskolások további kisebb nyereményekkel gazdagodhatnak